LUX
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.


Σε αναζήτηση του Φωτός
 
ΦόρουμΦόρουμ  ΑναζήτησηΑναζήτηση  Latest imagesLatest images  ΕγγραφήΕγγραφή  ΣύνδεσηΣύνδεση  

 

 Πεντάλφα, το παρεξηγημένο σύμβολο

Πήγαινε κάτω 
+2
Mantis
lefthandofgod
6 απαντήσεις
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
lefthandofgod
Νεόφυτος
Νεόφυτος
lefthandofgod


Αριθμός μηνυμάτων : 13
Ημερομηνία εγγραφής : 08/04/2010
Ηλικία : 32

Πεντάλφα, το παρεξηγημένο σύμβολο Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Πεντάλφα, το παρεξηγημένο σύμβολο   Πεντάλφα, το παρεξηγημένο σύμβολο I_icon_minitimeΣαβ Απρ 10, 2010 11:11 am

Η πιο πρόσφατη χρήση του πεντάγωνου σαν ένα μυστικιστικό σύμβολο ήταν από τους Γνωστικούς, οι οποίοι το αποκαλούσαν "Φλεγόμενο αστέρι". Επίσης, θεωρούνταν από τους Χριστιανούς, κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, σαν σύμβολο των πέντε πληγών του Χριστού, όταν σταυρώθηκε, και χρησιμοποιούταν σαν προστατευτικό σύμβολο, γενικότερα σαν υποκατάστατο της Σφραγίδας του Σολομώντα (το άστρο του Δαβίδ μέσα σε έναν κύκλο). Στην παραδοσιακή μυθολογία αναφέρεται σαν το σταυρό του Άγιου Πέτρου. Ο Άγιος Πέτρος δεν πίστευε ότι ήταν άξιος να πεθάνει με τον ίδιο τρόπο που πέθανε ο Χριστός, οπότε παρακάλεσε να σταυρωθεί ανάποδα, όπως αναφέρει ο μύθος. Γι' αυτό και συναντάμε συχνά αυτό το σύμβολο σε Γοτθικούς Καθεδρικούς ναούς.

- Η συσχέτιση του πεντάγωνου με μη Χριστιανικά πιστεύω, και μια πιο μοντέρνα στοιχειώδης ανάλυση, παρουσιάστηκε αποδεικτικά στη διάρκεια της αναγέννησης του μυστικισμού στο 17ο και 18ο αιώνα. Οι Μαυσώνες και παρόμοιες ομάδες το υιοθέτησαν - για παράδειγμα, ο Α. Ε. Waite είναι το άτομο που παρουσίασε αυτό το σύμβολο στις κάρτες Ταρό, αντικαθιστώντας την παραδοσιακή σειρά από Νομίσματα.

- Η χρήση του ανάποδου πενταγώνου για να συμβολίζει το κακό είναι μια αρκετά πρόσφατη χρήση, και πρώτα παρουσιάστηκε στις δουλειές του Eliphas Levi. Είναι επίσης και η πηγή του συμβόλου που παριστάνει ένα "κεφάλι κατσίκας". Για τους σύγχρονους σατανιστές συμβολίζει το θεό με τα κέρατα, που έχει πέντε μορφές "άνθρωπος, κατσίκα, κριός, αρσενικό ελάφι, ταύρος". Πριν από αυτό δεν υπήρχε καμιά σύνδεση του πενταγώνου με το κακό.

- Η μοντέρνα Παγανιστική κίνηση υιοθέτησε το πεντάγωνο σαν μέρος από το γενικό δανεισμό από παλιότερες "μυστικιστικές" χρήσεις, η Wicca συγκεκριμένα το υιοθέτησε σαν ένα ρητά θρησκευτικό σύμβολο, σαν το σταυρό, το σφυρί του Thor κ.τ.λ. Για τους παγανιστές γενικότερα συμβολίζει τα πέντε στοιχεία του σύμπαντος, "γη, νερό, αέρας, φωτιά" και η πέμπτη γωνία συμβολίζει το "πνεύμα". Αν αυτή η γωνιά είναι προς τα κάτω συμβολίζει είτε την κυριαρχία του φυσικού κόσμου πάνω στον πνευματικό, είτε τον εσωτερισμό (εσωτερικό πνευματισμό). Όταν η γωνία αυτή είναι προς τα πάνω συμβολίζει την υπεροχή του πνεύματος και την ανωτερότητα του ψυχικού κόσμου. Το ότι το πεντάγωνο σχηματίζεται με μια μονάχα κίνηση δηλώνει την εξάρτηση και την ένωση μεταξύ όλων αυτών που αντιπροσωπεύουν οι πέντε γωνίες. Κάποιες φορές για τη Wicca στη Μεγάλη Βρετανία, το ανάποδο πεντάγωνο αστέρι, συμβολίζει 'μαθητές' που βρίσκονται στο δεύτερο επίπεδο. Για τους Κέλτες Παγανιστές αντιπροσωπεύει την Morrigan, μια underground θεά και συχνά το ονομάζουν "the witch's foot".

- Στην περίοδο της Προϊστορικής Μεσοποταμίας (περίπου 3.500 π.Χ.) παρουσιάζονται κεραμικά σκεύη (πιάτα) που παρουσιάζουν, πάνω τους, το πεντάγωνο μαζί με πολλά άλλα σύμβολα που θεωρούνται η αρχή του γραπτού λόγου. Γύρω στο 2.500-3.100 π.Χ. το πεντάγωνο θεωρείται σαν "το κυριότερο σύμβολο που χρησιμοποιείται στις βασιλικές επιγραφές για να προσδιορίσει μια δύναμη που εκτείνεται στις "τέσσερις γωνίες του κόσμου". Αυτά τα σημεία είναι οι τέσσερις γωνίες μιας πυξίδας.

- Το πεντάγωνο δεν ήταν ένα κακό σύμβολο για τους Πυθαγόριους και γενικότερα τους αρχαίους Έλληνες. Όπως επίσης υπάρχει ένας δυνατός θαυμασμός της Χριστιανοσύνης για τους "ευγενής Παγανιστές", σαν τον Πυθαγόρα, τον Πλάτωνα, διάφορους Στωιστές κ.τ.λ. Οι αρχαίοι Έλληνες αποκαλούσαν το πεντάγωνο αστέρι "πεντάλφα" γιατί σχημάτιζε 5 Άλφα.

- Ένας πιο σύγχρονος συμβολισμός του πενταγώνου είναι τα πέντε στάδια της ζωής. Δηλαδή με ηλικιακούς όρους "Βρεφική ηλικία, εφηβεία, ενηλικίωση, μέση ηλικία, τρίτη ηλικία". Με εμπειρικούς όρους συμβολίζει "Γέννηση, βάπτιση (μύηση), αγάπη, ανάπαυση, θάνατος".

- Για τους Αιγυπτίους το πεντάγωνο αστέρι αντιπροσώπευε μια underground μήτρα.

- Για τους Hermetics μάγους (και πάρα πολλούς άλλους σήμερα), το πεντάγωνο αστέρι αντιπροσωπεύει τον Άνθρωπο μέσα στο Μικρόκοσμο, με το κεφάλι του στην κορυφή, τα χέρια του απλωμένα στις άκρες και τα πόδια κάτω. Τα γεννητικά του όργανα βρίσκονται στο κέντρο του πενταγώνου.

- Λέγεται ότι προστατευτεί τον κάτοχο του από τους δαίμονες και χρησιμοποιείται γενικότερα ως σύμβολο της προστασίας. Λέγεται επίσης ότι είναι έμβλημα της ευτυχίας και πολλές φορές χρησιμοποιείται ως φυλαχτό. Στην αρχαιότητα οι κάτοικοι της Βαβυλώνας το χρησιμοποιούσαν ως μαγικό θέλγητρο.

- Τέλος, αποτελεί τη Σφραγίδα του Σολομώντα, γνωστή στο Μεσαίωνα ως "goblin's cross". Αναπαριστάνει τις πέντε αισθήσεις, όπως επίσης και τη σχέση αρσενικού-θηλυκού. Για τους Δρουϊστές είναι σύμβολο του Godhead και για τους Εβραίους συμβολίζει τα πέντε Μωσαϊκά Βιβλία. Στην περίοδο του βασιλιά Αρθούρου κάποιος από τους ιππότες είχε το πεντάγωνο αστέρι σαν σύμβολο πάνω στην ασπίδα του.

- Το πεντάγωνο αστέρι, ή κοινώς για μας, η πεντάλφα, αποτελεί ένα από τα αρχαιότερα σύμβολα. Δυστυχώς όμως του έχουν δοθεί τόσες πολλές ερμηνείες, ώστε κάποιοι άνθρωποι, κυρίως από άγνοια ή παραπληροφόρηση, να έχουν μια λανθασμένη εικόνα γι' αυτό. Δεν παύει να αποτελεί όμως κάτι το πολύ σημαντικό σε θρησκευτικούς, ιστορικούς ή ακόμα και προσωπικούς τομείς.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Mantis
Admin
Admin
Mantis


Αριθμός μηνυμάτων : 278
Ημερομηνία εγγραφής : 24/11/2009
Ηλικία : 46
Τόπος : Athens...by night...

Πεντάλφα, το παρεξηγημένο σύμβολο Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Πεντάλφα, το παρεξηγημένο σύμβολο   Πεντάλφα, το παρεξηγημένο σύμβολο I_icon_minitimeΚυρ Απρ 11, 2010 12:38 am

Φίλτατε lefthandofgod, έχω μερικές απορίες...

Οι Γνωστικοί φιλόσοφοι (γι' αυτούς δεν λες?) δεν ήταν προχριστιανικοί?

Εμένα τα βιβλία μου αυτό λένε... από τον 1ο αιώνα πΧ έως τον 4ο... πως γίνεται να είναι τόσο παλιοί και να ισχύει και αυτό που γράφεις:


Παράθεση :
Η πιο πρόσφατη χρήση του πεντάγωνου σαν ένα μυστικιστικό σύμβολο ήταν από τους Γνωστικούς,


Και παρακάτω γράφεις:

Παράθεση :
γενικότερα σαν υποκατάστατο της Σφραγίδας του Σολομώντα (το άστρο του Δαβίδ μέσα σε έναν κύκλο). Στην παραδοσιακή μυθολογία αναφέρεται σαν το σταυρό του Άγιου Πέτρου. Ο Άγιος Πέτρος δεν πίστευε ότι ήταν άξιος να πεθάνει με τον ίδιο τρόπο που πέθανε ο Χριστός, οπότε παρακάλεσε να σταυρωθεί ανάποδα, όπως αναφέρει ο μύθος.

Ουδέποτε υπήρξε υποκατάστατο της Σφραγίδας του Σολομώντα, η οποία είναι εξάκτινος και όχι πεντάκτινος αστέρας.

Ναι, είναι προστατευτικό σύμβολο και ναι χρησιμοποιείται σε επικλήσεις και σίγουρα είναι παρεξηγημένο σύμβολο.

Η παραδοσιακή μυθολογία ποιά είναι?
Και για ποιούς είναι παραδοσιακή μυθολογία η Χριστιανική παράδοση?
Εσύ δεν είσαι Σατανιστής?
Αν είσαι πιστός του Σατανά θα πρέπει να αποδέχεσαι και τη Χριστιανική παράδοση ως ιστορικό γεγονός και όχι ως μυθολογία γιατί πουθενά αλλού δεν υπάρχει Σατανάς πέρα από τον Χριστιανισμό και το Ισλαμ που όπως είναι γνωστό προέρχεται από τον Χριστιανισμό.


Και έχουμε συνέχεια...



Παράθεση :
Η συσχέτιση του πεντάγωνου με μη Χριστιανικά πιστεύω, και μια πιο μοντέρνα στοιχειώδης ανάλυση, παρουσιάστηκε αποδεικτικά στη διάρκεια της αναγέννησης του μυστικισμού στο 17ο και 18ο αιώνα. Οι Μαυσώνες και παρόμοιες ομάδες το υιοθέτησαν - για παράδειγμα, ο Α. Ε. Waite είναι το άτομο που παρουσίασε αυτό το σύμβολο στις κάρτες Ταρό, αντικαθιστώντας την παραδοσιακή σειρά από Νομίσματα.

Στις 3 πρώτες γραμμές της παραπάνω παραγράφου δεν καταλαβαίνω τι θέλεις να πεις...
Και οι Μαυσώνες ποιοί είναι ή μάλλον τι είναι?
Μήπως εννοείς τους Ελευθεροτέκτονες? κοινώς Μασώνους?


Για να δούμε παρακάτω...


Παράθεση :
Η χρήση του ανάποδου πενταγώνου για να συμβολίζει το κακό είναι μια αρκετά πρόσφατη χρήση, και πρώτα παρουσιάστηκε στις δουλειές του Eliphas Levi. Είναι επίσης και η πηγή του συμβόλου που παριστάνει ένα "κεφάλι κατσίκας". Για τους σύγχρονους σατανιστές συμβολίζει το θεό με τα κέρατα, που έχει πέντε μορφές "άνθρωπος, κατσίκα, κριός, αρσενικό ελάφι, ταύρος". Πριν από αυτό δεν υπήρχε καμιά σύνδεση του πενταγώνου με το κακό.

O Ελιφας Λεβι θεώρησε ο Μπαφομέτ μια απεικόνιση του απόλυτου, με την συμβολική σημασία και εξήγησε λεπτομερώς το συμβολισμό της μορφής αυτής.

Ο Τράγος στο μέτωπο του έχει το σημάδι της πεντάλφας με την μια άκρη στην κορυφή, ένα σύμβολο του φωτός. Τα δυο χέρια του σχηματίζουν το σημάδι της ερμητικής αρχής,"αυτό που υπάρχει χαμηλότερα είναι σαν αυτό που υπάρχει ψηλότερα".
Το ένα χέρι στρέφεται ψηλά και δείχνει την άσπρη σελήνη του Xέσεντ, το άλλο στρέφεται χαμηλά και δείχνει την μαύρη σελήνη του Γκεβούρα. Αυτό το σημάδι εκφράζει την τέλεια αρμονία του Ελέους και της Δικαιοσύνης. Το ένα χέρι του είναι γυναικείο και το άλλο αρσενικό.

Η Φλόγα της νόησης, που λάμπει ανάμεσά στα κέρατά του είναι το μαγικό φως της συμπαντικής ισορροπίας. Συμβολίζει την εικόνα της ψυχής που έχει ανυψωθεί πέρα από την Ύλη και λάμπει πέρα από αυτήν.

Το πρόσωπο του τράγου συμβολίζει τον Υλικό κόσμο, την υπευθυνότητά, τις αμαρτίες, άλλα πολλές φορές και τον φόβο.

Η Ράβδος που στέκεται όρθια αντί για τα γενετικά όργανά συμβολίζει την Αθανασία, την ζωτική ουσία και την αιωνία Ζωή, και καλύπτεται με το ύδωρ, το ημικύκλιο πάνω από την ατμόσφαιρα.

Η Ανθρωπότητα αντιπροσωπεύεται από τα δυο στήθη και τα ανδρόγυνα χέρια, η οποία καταφεύγει στην αινιγματική προσωπικότητά της απόκρυφης επιστήμης.

Ο Μπαφομέτ και ο Τράγος του Μένδη είναι εξολοκλήρου ένα σύμβολο το οποίο επιδιώκει να κλείσει μέσα του όλη την Σοφία της ερμητικής αρχής. Ο ένας βραχίονας του είναι θηλυκός, και ο άλλος αρσενικός, οι επιγραφές Solve και Coagula που έχουν πάνω τους αντιπροσωπεύουν την κίνησή και την στασιμότητά».

Ο Eliphas Levi, έφτιαξε την αίγα Mendes, με τη ονομασία «Baphomet» ως σύνθεση τριών συντμήσεων: Tem. Oph. Ab, αντιπροσωπεύοντας τα λατινικά abhas pacis hominum omnium Templi,» που σημαίνει: (ο Θεός) ο ναός της ειρήνης μεταξύ όλων των ατόμων.
Ο Levi θεώρησε ότι αυτό είναι μια αναφορά στο ναό του βασιλιά Σολομώντα, ο οποίος είχε μοναδικό σκοπό, την ειρήνη στον κόσμο.

Ο Levi στο διάσημο σχέδιο Baphomet απεικονίζει μια αρσενική/θηλυκή εικόνα που αντιπροσωπεύει τη δυϊστική φύση της ζωής.
μού.

Τα παραπάνω στοιχεία είναι από το βιβλίο του Eliphas Levi "Δόγμα και Τυπικό της Υψηλής Μαγείας"

Όπως μπορείς να καταλάβεις και μόνος σου δεν υπάρχει τίποτα το Σατανικό ή έστω ελάχιστα σκοτεινό σε αυτά που γράφει ο Levi.
Πως κατέληξε αυτό το σύμβολο να γίνει Σατανικό?
Θα πρέπει να ρωτήσουμε τον Anton LaVey που ήταν επαγγελματίας Σατανιστής...


Επειδή πραγματικά κουράστηκα και επειδή αν συνεχίσω με τις υπόλοιπες παραγράφους που έχεις γράψει θα με πάρει το χάραμα, θα σε παρακαλέσω να παραθέσεις και βιβλιογραφία, αν υπάρχει για όλα αυτά που έχεις γράψει ώστε ο κάθε ένας να σχηματίσει τη δική του άποψη.

Επίσης, θέλω να σου ζητήσω να προσέχεις το συντακτικό σου και την ορθογραφία σου και να σου ζητήσω να μην κατακρεουργείς την Ελληνική γλώσσα, ειδικά αν είναι η μητρική σου.
Αν δεν είναι, γράψε τα κείμενα σου στη γλώσσα σου γιατί στα Ελληνικά δεν γίνεσαι κατανοητός.
Αυτό το γράφω εδώ και θα το επαναλάβω και στα υπόλοιπα θέματα που έχεις ανοίξει.

Άντε και καλό μας ξημέρωμα.




Πεντάλφα, το παρεξηγημένο σύμβολο Baphomet1
By gothicfrc at 2010-04-10
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
The Dot
Νεόφυτος
Νεόφυτος



Αριθμός μηνυμάτων : 18
Ημερομηνία εγγραφής : 01/01/2010

Πεντάλφα, το παρεξηγημένο σύμβολο Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Πεντάλφα, το παρεξηγημένο σύμβολο   Πεντάλφα, το παρεξηγημένο σύμβολο I_icon_minitimeΠεμ Απρ 15, 2010 12:01 pm

Aυτο που μου τη σπαει με τους σατανιστες ειναι οτι "κλεβουν" ενα σωρο πραγματα, τους δινουν ΑΛΛΟ νοημα (αντιθετο παντα Very Happy) και τα κανουν δικα τους. Διαβαζοντας αυτα που εγραψε η Mantis για τον Baphomet, καταλαβα οτι ειναι ενα συμβολο ισσοροπιας. Το πηρε ο LaVey, εβαλε αναποδα την πενταλφα, εβαλε και τον τραγο, το εφτιαξε το συμβολο... (Το εξηγει ο Gilmoure εδω -> http://www.churchofsatan.com/Pages/BaphometSigil.html )

Δεν ξερω... Αθεοι μαγοι;;; Ανεκδοτο μου ακουγεται...
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Mantis
Admin
Admin
Mantis


Αριθμός μηνυμάτων : 278
Ημερομηνία εγγραφής : 24/11/2009
Ηλικία : 46
Τόπος : Athens...by night...

Πεντάλφα, το παρεξηγημένο σύμβολο Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Πεντάλφα, το παρεξηγημένο σύμβολο   Πεντάλφα, το παρεξηγημένο σύμβολο I_icon_minitimeΠαρ Απρ 16, 2010 1:42 pm

The Dot έγραψε:
Aυτο που μου τη σπαει με τους σατανιστες ειναι οτι "κλεβουν" ενα σωρο πραγματα, τους δινουν ΑΛΛΟ νοημα (αντιθετο παντα Very Happy) και τα κανουν δικα τους. Διαβαζοντας αυτα που εγραψε η Mantis για τον Baphomet, καταλαβα οτι ειναι ενα συμβολο ισσοροπιας. Το πηρε ο LaVey, εβαλε αναποδα την πενταλφα, εβαλε και τον τραγο, το εφτιαξε το συμβολο... (Το εξηγει ο Gilmoure εδω -> http://www.churchofsatan.com/Pages/BaphometSigil.html )

Καλέ μου Dot, ο τράγος, ο Baphomet, τοποθετήθηκε από τον Levi μέσα στο πεντάκτινο, όχι στο ανάποδο, στο ορθό.

Κατά την άποψή μου ο Anton LaVey ήταν ένας τσαρλατάνος χωρίς βαθιές γνώσεις πάνω στο θέμα του αποκρυφισμού. Βρέθηκε την κατάλληλη στιγμή με τους "σωστούς" ανθρώπους και οι τάσεις μεγαλομανίας που είχε τον οδήγησαν να δημιουργήσει την Εκκλησία του.
Είναι σεβαστές οι προσωπικές του απόψεις, αλλά δεν πρόκειται για κάποια φοβερή φιλοσοφία. Δεν προσπαθούσε να ανυψώσει τον Άνθρωπο, αλλά να τον φέρει σε επαφή με τον κατώτερο/πρωτόγονο εαυτό του. Ουσιαστικά ήθελε να απογυμνώσει τον άνθρωπο από το λούστρο του πολιτισμού και να τον ξανακάνει το κυρίαρχο ζώο στη ζούγκλα... μόνο που ο άνθρωπος δεν υπήρξε ποτέ το κυρίαρχο ζώο της ζούγκλας...Wink

Προσωπικά θεωρώ ότι αυτές οι θέσεις δείχνουν πόσο χαμηλού επιπέδου σύστημα πίστης ή -αν το επιθυμούν τα μέλη του- δόγμα, είναι ο Σατανισμός. Το ίδιο πιστεύω για τα μέλη των Εκκλησιών του Σατανά.
Οι περισσότεροι είναι αστοιχείωτοι σε σχέση με τον αποκρυφισμό και αντί να καλλιεργήσουν τις δεξιότητές τους προτιμούν να εντρυφούν στα πρωτόγονα ένστικτά τους.
Δεν λέω ότι δεν υπάρχουν και σοβαροί άνθρωποι που έχουν επιλέξει αυτό το δρόμο και εργάζονται πραγματικά... αυτούς τους σέβομαι γιατί είναι συνειδητή η επιλογή τους και θέλει τόλμη, δύναμη και ανδρεία για να κοιτάξεις την άβυσσο μέσα σου και να παραδεχτείς ότι είσαι μαύρος μέχρι τον πυρήνα σου.
Αυτούς που δεν λαμβάνω σοβαρά υπόψη μου είναι τα πιτσιρίκια που νομίζουν ότι άμα ακούν μέταλ και φοράνε μαύρα και ανάποδα πεντάκτινα με νεκροκεφαλές και πέτσινα με καρφιά έγιναν Σατανιστές... και επειδή διαβάζουν τις χαζομάρες άλλων ανεγκέφαλων πιτσιρικιών στα σχετικά φόρουμ και έχουν διαβάσει το Νεκρονομικόν και μερικές επικλήσεις από το διαδίκτυο πιστεύουν ότι έγιναν μαύροι μάγοι...
Όταν, όμως, έρθουν αντιμέτωποι με την πραγματική μαυρίλα θα καταλάβουν τι αρνάκια είναι και θα τρέξουν να χωθούν στην πρώτη Χριστιανική εκκλησία που θα βρεθεί μπροστά τους και θα έχουν την ψευδαίσθηση ότι όλα θα πάνε καλά επειδή άλλαξαν τα μυαλά τους... Τόσο αμόρφωτα και ανεγκέφαλα παιδάκια είναι που δεν έκατσαν ποτέ να αναρωτηθούν ή να ρωτήσουν τις βασικές αρχές αυτού που νομίζουν ότι κατέχουν.
Νομίζουν ότι οι δαίμονες είναι μαριονέτες που όταν τελειώσεις μαζί τους τις βάζεις μέσα στο μπαούλο και όλα είναι εντάξει. Νομίζουν ότι αν κάνουν κάτι κακό και μετανιώσουν, δεν θα πληρώσουν το τίμημα...
Οι δαίμονες δεν ξεχνούν και δεν ορίζονται από αδαείς και οι μηχανισμοί του Κάρμα δεν ξέρουν από συγγνώμες και μετάνοιες...



Παράθεση :
Δεν ξερω... Αθεοι μαγοι;;; Ανεκδοτο μου ακουγεται...


Χμμμ... κάπου στις βασικές αρχές το έχω γράψει ή μπορεί να μην έχω ανεβάσει ακόμα το σχετικό κείμενο, αλλά υπάρχουν κάποιοι -ας πούμε- μάγοι που είναι άθεοι. Είναι οι επιστήμονες... σκέψου το, Dot...



Έχει επεξεργασθεί από τον/την Mantis στις Δευ Δεκ 06, 2010 7:17 am, 1 φορά
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Gothic
Admin
Admin
Gothic


Αριθμός μηνυμάτων : 142
Ημερομηνία εγγραφής : 22/11/2009
Ηλικία : 58
Τόπος : Αθήνα

Πεντάλφα, το παρεξηγημένο σύμβολο Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Πεντάλφα, το παρεξηγημένο σύμβολο   Πεντάλφα, το παρεξηγημένο σύμβολο I_icon_minitimeΣαβ Απρ 17, 2010 2:24 pm

Αγαπητοί μου Mantis και The Dot...στην αμερική πουλάνε τα πάντα και ό,τι καραγκιοζιλίκι γνωρίζουμε βγήκε εκει.
Θυμάμαι...μιας και είμαι και λίγο πουρός Smile, την ιστορία με το skylab που ήταν να πέσει στην γη μετά την απογείωσή του, στην αμερική, και είχαν βγάαλει αλοιφές να βάλεις αν σου πέσει στο κεφάλι lol! lol! lol!

Σοβαρολογώ !

Ο LaVey μεροκάματο έβγαζε και αυτός στις πλάτες ηληθίων.
Εμείς είμαστε ευρωπαίοι...καμμία σχέση.

Προσωπικά για μένα δεν υπάρχει σατανισμός διότι προυποθέτει την ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ αποδοχή του χριστιανισμού μιας.....και καμμία άλλη θρησκέια ή φιλοσοφία δεν έχει "σατανά" κατά λέξη.

Η έννοια του κακού βεβαίως υπάρχει αλλά όπως λέει και η καλή μου Mantis, είναι μία άλλη, σοβαρότατη ιστορίο και ΒΕΒΑΙΩΣ και υπάρχουν σοβαροί άνθρωποι στην αριστερή ατραπό.

Ωραιότατο θέμα να το αναπτύξουμε πάντως και θα δόσει πολλές εξηγήσεις σε...υποτιθέμενα "μαύρα παιδάκια" Smile
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
The Dot
Νεόφυτος
Νεόφυτος



Αριθμός μηνυμάτων : 18
Ημερομηνία εγγραφής : 01/01/2010

Πεντάλφα, το παρεξηγημένο σύμβολο Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Πεντάλφα, το παρεξηγημένο σύμβολο   Πεντάλφα, το παρεξηγημένο σύμβολο I_icon_minitimeΠεμ Απρ 22, 2010 12:38 pm

Χμμμ... Φυσικα και υπαρχουν σοβαροι ανθρωποι αριστερα, αλλα αυτοι δεν ειναι οι σατανιστες... Δεν εχω πολλες γνωσεις για αριστερους, αλλα μου εχουν κανει πολυ καλη εντυπωση οι Dragon Rouge του Karlsson. Αριστεροι με τη βουλα (ο Karlsson εχει πει για τον Crowley οτι ηταν πολυ λευκος για τα γουστα του... Shocked http://thor.megatherion.com/english/intervthomas.htm ) αλλα ψαχνουν το αριστερο μονοπατι σε ΟΛΕΣ τις θρησκειες... Δηλαδη χρησιμοποιουν και χριστιανικες παραδοσεις, και Εβραϊκες, και Ινδικες! (Στα Ελληνικα παρακαλω! http://www.dragonrouge.net/greek/gr_general.htm )

Ετσι οπως το εχω καταλαβει, η μαγεια ειναι θεμα ισσοροπιων. Π.χ. προφερεις σε μια τελετη ΚΑΙ το τετραγραμματον ΚΑΙ ονοματα δαιμονων...

Οι σατανιστες απο την αλλη, παλι οπως το εχω καταλαβει εγω, λατρευουν τον σατανα, αλλα χρησιμοποιουν τις χριστιανικες εσωτερικες τελετες στις οποιες πρεπει να επικαλεστεις το ονμα του θεου!!!

Επειδη ομως τα παραπανω τα λεω εχοντας ελαχιστες θεωρητικες και καθολου πρακτικες γνωσεις, θα ηθελα ο lefthand και οποιος αλλος να μου πει τη γνωμη του για τα παραπανω...

Θα τα εγραφα κατ'ευθειαν στους σατανιστες, αλλα μπηκα και βγηκα κατ'ευθειαν γιατι ειδα poll αν θα κανει η οχι καποιος destruction spell, ξορκι για να περασεις εξετασεις και αλλα τετοια γελοια!!!(Το επισημανε θυμαμαι και μελος τους....)

Ασε που παιζει να πιανουν και τα spells μεσω IP lol!
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Mantis
Admin
Admin
Mantis


Αριθμός μηνυμάτων : 278
Ημερομηνία εγγραφής : 24/11/2009
Ηλικία : 46
Τόπος : Athens...by night...

Πεντάλφα, το παρεξηγημένο σύμβολο Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Πεντάλφα, το παρεξηγημένο σύμβολο   Πεντάλφα, το παρεξηγημένο σύμβολο I_icon_minitimeΤετ Μάης 05, 2010 3:24 am


Καλημέρα μας!

Καλέ μου Dot,

Σέβομαι τους μύστες της Αριστερής Ατραπού, αλλά δεν με εντυπωσιάζουν.
Ναι, θέλει δύναμη να κοιτάξεις την άβυσσο που κουβαλάς και να βουτήξεις μέσα της, αλλά περισσότερη δύναμη απαιτεί να κοιτάξεις την άβυσσο, να την αποδεχτείς και να την ξεπεράσεις... και επειδή η φύση του ανθρώπου είναι τέτοια που τον καθιστά ικανό για μεγάλες πράξεις καλού, αλλά και για μεγάλες αγριότητες, πρέπει να ξεπερνάς την εσωτερική σου άβυσσο κάθε ώρα και κάθε στιγμή.

Είναι πολλοί αυτοί που λένε ότι ανήκουν στη Δεξιά Ατραπό... δεν θέλω να πω ότι ψεύδονται, αλλά, ότι τελικά δεν είναι τόσο λευκοί όσο θέλουν να είναι (όχι, ότι εγώ αστράφτω μέσα στα λευκά μου Rolling Eyes ).
Είναι δύσκολο να παλεύεις καθημερινά με τα θεριά που κατοικούν μέσα σου και ακόμη πιο δύσκολο να παραδέχεσαι ότι μερικές φορές σε νικούν. Το ακατόρθωτο είναι να καταλάβεις ότι όλα είναι κομμάτι σου και όσο παλεύεις να κατατροπώσεις τους δαίμονές σου τόσο τους ενδυναμώνεις. Είναι λάθος να πιστεύουμε πως θα βγούμε νικητές στον εσωτερικό μας πόλεμο. Η νίκη έρχεται με την παραδοχή και την αποδοχή. Πρώτα πρέπει να παραδεχτούμε ότι έχουμε μέσα μας και το καλό και το κακό, μετά πρέπει να αποδεχτούμε την ύπαρξη του εσωτερκού μας κακού και τέλος να διατηρήσουμε την πολυπόθητη ισορροπία.

Ότι είναι απόλυτο, είναι καταστροφικό.
Ότι δεν έχει ισορροπία είναι καταδικασμένο να αποτύχει.
Φαντάστείτε έναν κόσμο όπου κυριαρχεί το απόλυτο καλό και δεν υπάρχει καθόλου κακό.
Παράδεισος, θα μου πείτε...
Εφιάλτης, σας απαντώ.
Το απόλυτο καλό ή κακό είναι ανελέητο.
Δεν γνωρίζει ευσπλαχνία, δεν ξέρει τι σημαίνει μετάνοια και συγχώρεση.
Η απόλυτη Αγάπη μπορεί να γίνει τόσο επικίνδυνη όσο και το απόλυτο Μίσος.

Το πιο δύσκολο είναι τελικά η αναγνώριση του ορθού και η εφαρμογή του και για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος χρειαζόμαστε γνώση του καλού και του κακού και τέλεια ισορροπία μεταξύ τους.

Οι μύστες της Αριστερής Ατραπού παραδέχονται το κακό μέσα τους και παραδίδονται σε αυτό, δεν μοχθούν να το φέρουν σε ισορροπία.
Η παραδοχή είναι το πρώτο και σημαντικότερο βήμα, αλλά δεν φτάνουν ποτέ στον τελικό προορισμό, για την "μεταστοιχείωση" του ανθρώπου σε Άνθρωπο, που είναι η ισορροπία.



Έχει επεξεργασθεί από τον/την Mantis στις Δευ Δεκ 06, 2010 7:24 am, 1 φορά
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
topiko
Νεόφυτος
Νεόφυτος
topiko


Αριθμός μηνυμάτων : 10
Ημερομηνία εγγραφής : 09/11/2010
Ηλικία : 67

Πεντάλφα, το παρεξηγημένο σύμβολο Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Καλό...   Πεντάλφα, το παρεξηγημένο σύμβολο I_icon_minitimeΔευ Δεκ 06, 2010 12:42 am

χαίρομαι ιδιαίτερα για τον Μπαφομέ των Ναϊτών, την εικονα σου.

Άτομα σαν τα προηγούμενα, θα τα στέλνεις να διαβάζουν Μπλαβάτσκυ. Έτσι, για εκδίκηση.

Λοιπόν το κείμενο, το βρήκα. Επειδή είμαι παλιά καραβάνα στο internet, ανακαλύπτω γρήγορα τις πηγές. η αρχική πηγή ειναι http://kybernografoi.gr/issues/no8/pentacle.htm και το κείμενο κυκλοφορεί ως έχει, τουλάχιστον σε 7 φόρουμ.

Πώς και δεν έπεσε στο δρόμο μου, ο μύστης αυτός....

Mantis έγραψε:
Φίλτατε lefthandofgod, έχω μερικές απορίες...
Οι Γνωστικοί φιλόσοφοι (γι' αυτούς δεν λες?) δεν ήταν προχριστιανικοί?
Εμένα τα βιβλία μου αυτό λένε... από τον 1ο αιώνα πΧ έως τον 4ο... πως γίνεται να είναι τόσο παλιοί και να ισχύει και αυτό που γράφεις:

Παράθεση :
Η πιο πρόσφατη χρήση του πεντάγωνου σαν ένα μυστικιστικό σύμβολο ήταν από τους Γνωστικούς,
Και παρακάτω γράφεις:
Παράθεση :
γενικότερα σαν υποκατάστατο της Σφραγίδας του Σολομώντα (το άστρο του Δαβίδ μέσα σε έναν κύκλο). Στην παραδοσιακή μυθολογία αναφέρεται σαν το σταυρό του Άγιου Πέτρου. Ο Άγιος Πέτρος δεν πίστευε ότι ήταν άξιος να πεθάνει με τον ίδιο τρόπο που πέθανε ο Χριστός, οπότε παρακάλεσε να σταυρωθεί ανάποδα, όπως αναφέρει ο μύθος.
.......................
Άντε και καλό μας ξημέρωμα.
Πεντάλφα, το παρεξηγημένο σύμβολο Baphomet1
By gothicfrc at 2010-04-10


Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Mantis
Admin
Admin
Mantis


Αριθμός μηνυμάτων : 278
Ημερομηνία εγγραφής : 24/11/2009
Ηλικία : 46
Τόπος : Athens...by night...

Πεντάλφα, το παρεξηγημένο σύμβολο Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Πεντάλφα, το παρεξηγημένο σύμβολο   Πεντάλφα, το παρεξηγημένο σύμβολο I_icon_minitimeΔευ Δεκ 06, 2010 7:55 am

Καλημέρα μας και καλή μας εβδομάδα.

Παράθεση :
Άτομα σαν τα προηγούμενα, θα τα στέλνεις να διαβάζουν Μπλαβάτσκυ. Έτσι, για εκδίκηση.

Ωχ... εσύ είσαι πιο σκληρή από εμένα... μα Μπλαβάτσκυ?! είσαι άκαρδη... Very Happy


...όσο για τον "μύστη"... έχω συναντήσει αρκετούς τέτοιους μύστες που διαβάζουν ότι βρουν στον ιστό και νομίζουν ότι κατέκτησαν την Τέχνη... το μόνο που κατέκτησαν είναι η τέχνη του copy-paste και το μόνο που καταφέρνουν είναι να δείχνουν πόσο ανήδεοι είναι όχι μόνο ειδικά αλλά και γενικά...


Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Gothic
Admin
Admin
Gothic


Αριθμός μηνυμάτων : 142
Ημερομηνία εγγραφής : 22/11/2009
Ηλικία : 58
Τόπος : Αθήνα

Πεντάλφα, το παρεξηγημένο σύμβολο Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Πεντάλφα, το παρεξηγημένο σύμβολο   Πεντάλφα, το παρεξηγημένο σύμβολο I_icon_minitimeΔευ Δεκ 06, 2010 4:08 pm

Για να μπορέσετε να διαβάσετε το site στο λινκ της topiko, ρυθμίστε το character encoding του browser σας σε greek windows Smile
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Raziel
Νεόφυτος
Νεόφυτος
Raziel


Αριθμός μηνυμάτων : 5
Ημερομηνία εγγραφής : 23/09/2012
Ηλικία : 37
Τόπος : Athens

Πεντάλφα, το παρεξηγημένο σύμβολο Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Η Πεντάλφα   Πεντάλφα, το παρεξηγημένο σύμβολο I_icon_minitimeΔευ Σεπ 24, 2012 6:28 pm

Καλησπέρα σε όλους σας!
Παρακολουθώντας το θέμα για το πεντάκτινο αστέρι είχα το θάρρος να σας δημοσιεύσω ένα άρθρο του θέματος...
Μέσα σε λίγα λόγια παρουσιάζει την Ιστορία του και διάφορες ανατροπές που πήρε στο πέρασμα του χρόνου από σύμβολο ανύψωσης σε σύμβολο κακού και αισχρότητας...
***


Η Πεντάλφα


Η Πεντάλφα, το τόσο παρεξηγημένο από την σημερινή μας κοινωνία σύμβολο, είναι ένα από τα αρχαιότερα γνωστά σύμβολα θρησκείας και γραφής.

Προτού όμως δούμε την ιστορία της Πεντάλφας, αναλύσουμε το τι ακριβώς είναι, τι συμβολίζει και σημαίνει, ας λύσουμε την παρεξήγηση περί σύνδεσης της Πεντάλφας με τον Σατανισμό:

Η χρήση της ανεστραμμένης Πεντάλφας ως δαιμονικό σύμβολο είναι πολύ πρόσφατη (μόλις του 19ου αιώνα), πατέρας της οποίας είναι ο Eliphas Levi, ο οποίος -αυθαίρετα- ισχυρίστηκε ότι η όρθια Πεντάλφα (δηλαδή με την μια άκρη επάνω) συμβολίζει την θετική Αρχή και το Φως, ενώ η ανεστραμμένη (δηλαδή με την μια άκρη κάτω) την αρνητική Αρχή και το Σκότος.

Κατόπιν, δημιούργησε την ανεστραμμένη Πεντάλφα με το κεφάλι του Baphomet στην μέση (του Τραγοκέφαλου -και επίσης πολύ παρεξηγημένου- αρχαίου Θεού). Ακόμα και ο ίδιος (αρχικά) δεν σκόπευε στην σύνδεση αυτού του συμβόλου με τις Σκοτεινές Τέχνες ή/και τον Σατανισμό. Η άγρια όμως μορφή του Κερασφόρου Baphomet, γρήγορα συσχετίστηκε και ταυτίστηκε με την επικρατούσα μορφή του Χριστιανού Σατανά κι έτσι ξεκίνησε η... σύγχυση εννοιών. Η ‘χαριστική βολή’ δόθηκε με την δημιουργία της πρώτης σατανικής εκκλησίας στις ΗΠΑ, στα μέσα του 20ου αιώνα από τον Lavey, που έφερε ως έμβλημά της την ανεστραμμένη Πεντάλφα με την μορφή του Baphomet. Έτσι, η ανεστραμμένη Πεντάλφα (με ή χωρίς την μορφή του Baphomet στην μέση) συνδυάστηκε με τον Σατανισμό και τις Σκοτεινές Τέχνες, κι ο σοφός Μύστης, Αλχημιστής, Φύλακας-Θεός της Ισορροπίας και της Απόκρυφης Γνώσης Baphomet, ξέπεσε να ταυτίζεται με τον κακό και σκοτεινό Σατανά...

Πριν από αυτό, δεν υπήρχε καμιά σύνδεση της Πεντάλφας με το κακό. Ειδικά η ανεστραμμένη Πεντάλφα, φορούνταν από τους αμύητους για να δηλώνει ότι ο κάτοχος βρίσκεται σε περίοδο εκμάθησης κι επομένως δεν ήταν ακόμα έτοιμος (ή άξιος) να φορά την Πεντάλφα όρθια. Επιπλέον, η ανεστραμμένη Πεντάλφα εμφανίζεται ως Μεσαιωνικό σύμβολο της υγείας, σύμβολο της Μεταμόρφωσης του Χριστού και στην σφραγίδα του Μέγα Κωνσταντίνου. Ακόμα και η σκληρή Ιερά Εξέταση του Μεσαίωνα, δεν συσχέτισε ποτέ την Πεντάλφα (είτε όρθια είτε ανεστραμμένη) με τον Σατανά... ούτε καν με τον Baphomet, που λατρεύονταν από τους Ναΐτες. Στις 11 κατηγορίες και στις 8 Παπικές διακηρύξεις εναντίον των Ναϊτών, δεν γίνεται ούτε μια φορά λόγος για την Πεντάλφα ή/και τον Baphomet.

Ο μεταγενέστερος του Λεβί και διάσημος μυστικιστής Άλιστερ Κρόουλυ, ίσως σε μια προσπάθεια αποκατάστασης της Πεντάλφας, έγραψε ότι η όρθια Πεντάλφα συμβολίζει τον Μακρόκοσμο ενώ η ανεστραμμένη τον Μικρόκοσμο.

~*~*~


Τα Πέντε Άλφα, οι Πέντε Αρχές και οι Πέντε Αρετές

Το σύμβολο του πεντάγωνου αστεριού, πιστεύεται ότι ονομάστηκε «Πέντε-Άλφα» λόγω του σχήματός του, που φαίνεται σαν πέντε ‘Α’ μπλεγμένα μεταξύ τους. Για πολλούς όμως, αυτή η ονομασία πάει πολύ πιο βαθιά από απλώς τον σχηματισμό της. Αλήθεια, Αγάπη, Αρετή, Αγιοσύνη, Αγνότητα, Αθωότητα, Αιωνιότητα, Αθανασία, Αφοσίωση, Αλληλεγγύη, Αδελφοσύνη, Αμεμπτότητα, Αναπτέρωση, είναι μονάχα λίγα από τα πιθανά ‘Α’ της κάθε γωνίας του άστρου. Κάθε πίστη που χρησιμοποιεί και τιμά το άστρο, φτιάχνει την δική της πεντάδα των ‘Α’.

Κατά μια άλλη έννοια, εξίσου διαδεδομένη, τα «Πέντε-Άλφα» είναι οι σημαντικότερες Πέντε Αρχές που διέπουν το σύμπαν ή οι βασικότερες Πέντε Αρετές που θα πρέπει να έχει ένας μυημένος... Ή και τα δύο. Έτσι, η πεντάδα που δημιουργείται δεν αποτελείται απαραιτήτως από λέξεις/έννοιες που ξεκινούν με ‘Α’ (π.χ. Σοφία, Γνώση, Σθένος, Ειρήνη, Ευσπλαχνία, Κάθαρση κλπ, είναι μερικές από τις πιο συνηθισμένες Αρχές και Αρετές που συναντάμε να αποτελούν την Πεντάλφα).

Στην Μεσαιωνική Αγγλία, η πεντάλφα συμβόλιζε τις πέντε αρετές της Παναγίας: αγνότητα, έλεος, γενναιοδωρία, συντροφικότητα και ευγένεια.

Στην Καμπάλα και το Δέντρο της Ζωής, ο αριθμός 5 συνδέεται με τις 5 Αρχέτυπες Δυνάμεις: Δικαιοσύνη, Έλεος, Σοφία, Κατανόηση και την Ανυπέρβλητη Μεγαλοπρέπεια (του Θεού)
~*~*~

Η Πεντάλφα στις Θρησκείες, τις Φιλοσοφίες και τα Συστήματα της Τέχνης

Οι πρώτες -μέχρι στιγμής- αναφορές στην Πεντάλφα, μας έρχονται από την αρχαία Μεσοποταμία (περίπου το 3.500 π.Χ.), όπου εικάζεται πως συμβόλιζε το Ουράνιο Ον και χρησιμοποιούνταν ως προστασία εναντίον της μαγγανείας. Πάμπολλα ευρήματα στην Μεσοποταμία, στην Σουμερία και στις γύρω απ’ αυτές περιοχές, της περιόδου από το 3.500 π.Χ. έως και το 900 π.Χ., φέρουν την Πεντάλφα.

Στην Σουμερία, εμφανίζεται ως το σύμβολο του UB, δηλαδή της Ουράνιας Κατοικίας. Επίσης, για την αρχαία Βαβυλώνα υπήρξε σύμβολο των 4 κατευθύνσεων μπρος, πίσω, αριστερά, δεξιά, που αντιστοιχούν στους πλανήτες Δια, Ερμή, Άρη και Κρόνο αντίστοιχα, και της πέμπτης κατεύθυνσης ‘πάνω’ που αντιστοιχεί στην ‘Ουράνια Βασίλισσα’, δηλαδή την Αφροδίτη (την Βαβυλώνια ‘Ιστάρ’). Έτσι, η Πεντάλφα συνδέθηκε με την λατρεία της Θεάς της Ομορφιάς και της Αγάπης.

Αγάλματα που βρέθηκαν της αρχαίας Αιγύπτου, φέρουν εγχάρακτη την Πεντάλφα. Για τους αρχαίους Αιγυπτίους αντιπροσώπευε την Θεϊκή Μήτρα και περιβάλλονταν από βαθιά φιλοσοφία, για την οποία δυστυχώς γνωρίζουμε πολύ λίγα σήμερα. Εικάζοντας, θεωρούμε ότι μεγάλο μέρος αυτής της φιλοσοφίας, επιβίωσε μέσω του Πυθαγόρα και της Πυθαγόρειας Σχολής, μιας και ο Πυθαγόρας μαθήτευσε στην Αίγυπτο και μυήθηκε στα αιγυπτιακά μυστήρια.

Για τους αρχαίους Κέλτες και Νορβηγούς, η Πεντάλφα υπήρξε σύμβολο προστασία από οτιδήποτε κακό, είτε αυτό ήταν δαιμόνια, είτε μαγγανεία, είτε κακόβουλα αερικά και συνήθιζαν να την σκαλίζουν πάνω στις πόρτες των σπιτιών τους ή/και στα κρεβατάκια των μωρών.

Για τον Βασιλιά Σολομώντα υπήρξε σύμβολο των πέντε αισθήσεων και της σχέσης αρσενικού-θηλυκού. Μέχρι και σήμερα, η Πεντάλφα καλείται επίσης «Σφραγίδα του Σολομώντα» και για τους Εβραίους, είναι το σύμβολο της Πεντάτευχου. Κλεισμένη σε κύκλο, είναι σύμβολο Θεϊκής προστασίας και η σφραγίδα της Ιερουσαλήμ, κατά την περίοδο από τον 5ο έως και τον 1ο αιώνα π.Χ., ήταν μια Πεντάλφα κλεισμένη σε κύκλο με τα εβραϊκά γράμματα YRSLM (δηλαδή «Ιερουσαλήμ») να την περικλείουν. Κεραμικά, νομίσματα και άλλα αντικείμενα που βρέθηκαν στην περιοχή της Ιερουσαλήμ και στην Καπερναούμ (σήμερα στεγάζονται στο Ισραηλινό Μουσείο της Ιερουσαλήμ) φέρουν την «Σφραγίδα της Ιερουσαλήμ» ή την «Σφραγίδα του Σολομώντα».

Οι Χριστιανοί Γνωστικοί την αποκαλούσαν «Φλεγόμενο Αστέρι» και στον Χριστιανικό Μυστικισμό συμβολίζει τις πέντε πληγές του Χριστού, την Αγία Τριάδα και τις δύο φύσεις του Χριστού (Ανθρώπινη και Θεϊκή), τα Αγία Θεοφάνεια και την αποκάλυψη του Χριστού ως βρέφος στους 3 Μάγους. Αναφέρεται επίσης ως «Το Άστρο του Ιακώβ» που είναι σύμβολο Θεϊκής Σοφίας, «Άστρο του Ιησού» και «Άστρο της Δύσης» που συνδέεται με τον Ιησού, ως το Άστρο που λάμπει λίγο πριν την ανατολή. Η ανεστραμμένη Πεντάλφα συμβολίζει την ενσάρκωση του Θεού, δηλαδή τον Χριστό.

Αναφορές έχουμε και για τους ιππότες του θρυλικού Βασιλιά Αρθούρου, όπου η Πεντάλφα υπήρξε θυρεός του Σερ Γκάγουεν και σύμβολο των πέντε πληγών του Χριστού. Στα επικά ποιήματα της εποχής, γίνεται συχνά αναφορά της Πεντάλφας ως σύμβολο του Φωτός.

Για τους Ροδόσταυρους και τους Αλχημιστές συμβολίζει τον Άνθρωπο μέσα στον Μικρόκοσμο, με το κεφάλι του στην κορυφή του αστεριού, τα χέρια του απλωμένα στις άκρες και τα πόδια κάτω. Πολλοί σύγχρονοι Μύστες διατηρούν αυτόν το συμβολισμό, μα επίσης τιμούν την Πεντάλφα ως σύμβολο ζωής: Γέννηση, Βάπτιση (Μύηση), Αγάπη, Ανάπαυση, Θάνατος. Ή: Βρεφική ηλικία, Εφηβεία, Ενηλικίωση, Μέση Ηλικία, Τρίτη Ηλικία. Επίσης, την συνδέουν με τις 4 εποχές του χρόνου (Άνοιξη-παιδική ηλικία, Καλοκαίρι-εφηβεία, Φθινόπωρο-ενηλικίωση και Χειμώνας-Τρίτη ηλικία) και στην θέση του Πνεύματος στέκεται ο Θάνατος, που είναι η αρχή, το τέλος και η αρχή ξανά κάθε ζωής, αλλά και το πέρασμα από μια κατάσταση σε μια άλλη.

Φεύγοντας όμως από την Μεσόγειο, συναντάμε την Πεντάλφα και σε σχεδόν ολόκληρο τον υπόλοιπο κόσμο. Όπως για παράδειγμα στην Κίνα, ως σύμβολο των πέντε κινεζικών φυσικών στοιχείων (μέταλλο, ξύλο, γη, νερό, φωτιά) και της αέναης φυσικής κίνησης.
~*~*~

Μια από τις πιο φημισμένες Πεντάλφες, είναι αυτή του Henry Cornelius Agrippa von Nettesheim, στο Libri tres de occulta philosophia, με έναν άνθρωπο στο κέντρο να εκτείνει τα πόδια και τα χέρια του στον κύκλο που περικλείει την Πεντάλφα. Πάμπολλες παραλλαγές αυτής της Πεντάλφας συναντάμε κατά την περίοδο της Αναγέννησης, μερικές εκ των οποίων φέρουν στα άκρα τα εβραϊκά γράμματα YHSVH, δηλαδή «Γεσουά» - «Μεσσίας/Υιός Θεού». Στην αυθεντική του Agrippa, τα άκρα φέρουν πλανητικά σύμβολα και το κέντρο το σύμβολο της σελήνης. Μια γνωστή παραλλαγή του Βετρούβιου Άνδρα του Leonardo Da Vinci, είναι αυτή όπου ο άνδρας βρίσκεται μέσα σε Πεντάλφα, συμβολίζοντας την σχέση του ανθρώπου με το Σύμπαν, παραπέμποντας στην Θεϊκή Αναλογία (αριθμός Φ), η οποία κρύβεται και στον Βετρούβιο Άνδρα, αλλά και στην Πεντάλφα που είναι υπόδειγμα της Θεϊκής Αναλογίας.

Ο διάσημος ψυχολόγος Καρλ Γιούγκ δεν έμεινε αδιάφορος απέναντι στην Πεντάλφα. Γοητευμένος από την ιστορία και φιλοσοφία που κουβαλά το σύμβολο, συνέδεσε τα 5 στοιχεία που την χαρακτηρίζουν με 5 αισθήσεις του ανθρώπου: Αίσθημα, Σκέψη, Διαίσθηση, Αίσθηση και Ανυπέρβλητος Εαυτός που τα εμπεριέχει όλα.

Στον Νεοπαγανισμό των τελευταίων δεκαετιών, συναντάμε πάλι την Πεντάλφα σε σχέση με τον Κερασφόρο Θεό, που έχει πέντε μορφές: Άνθρωπος, Τράγος, Κριός, Αρσενικό Ελάφι, Ταύρος, χωρίς όμως να αναφέρεται σε δαιμονική Θεότητα, αλλά στον Θεό Παν - τον Θεό της Φύσης, τον σύντροφο και προστάτη της Μητέρας Θεάς. Όμως, η πλέον διαδεδομένη ερμηνεία του συμβόλου τις τελευταίες δεκαετίες, σχετίζεται με τα στοιχεία της φύσης και την σχέση τους με μας. Έτσι έχουμε:

Το Πνεύμα, που αντιπροσωπεύει το αιθερικό, το αιώνιο και την επικοινωνία μας με το Θείο. Είναι η αθάνατη ψυχή μας, το θεϊκό που βρίσκεται μέσα σε όλους μας, η πνευματική μας σύνδεση με την Φύση και μεταξύ μας. Συμβολίζει την αγάπη, την αθωότητα και όλα τα αγνά τα συναισθήματα που ανυψώνονται πέρα από τις ανάγκες τις σάρκας.

Την Γη, που αντιπροσωπεύει το στοιχείο της Μητέρας. Είναι το στοιχείο της σταθερότητας. Συμβολίζει ασφάλεια, εξέλιξη, νουθεσία, όλα όσα μας παρέχει η Γη. Μας προσφέρει την ικανότητα να ερευνήσουμε το Πνεύμα με τα πόδια μας γερά στην Γη. Χωρίς αυτό το στοιχείο, θα βρισκόμασταν συνέχεια «στα σύννεφα».

Τον Αέρα, που αντιπροσωπεύει το στοιχείο του νού. Συμβολίζει την σκέψη, την ευφυία, την λογική. Μας προσφέρει την ικανότητα να εξετάζουμε το Πνεύμα και να ανακαλύπτουμε που ανήκει στην ζωή μας.

Την Φωτιά, που αντιπροσωπεύει το στοιχείο του πάθους. Συμβολίζει το κομμάτι μας που δεν γνωρίζει φόβο, που επιτίθεται στα τυφλά αλλά χωρίς σκέψη. Η Φωτιά είναι αυτή που μας δίνει κουράγιο, δύναμη και θάρρος.

Το Νερό, που αντιπροσωπεύει τον κύκλο της Ζωής, το στοιχείο του συναισθήματος. Συμβολίζει τα τρυφερά μας συναισθήματα σε αντίθεση με τα συναισθήματα της Φωτιάς. Είναι η αγνή και άδολη αγάπη και ευτυχία, όλα τα συναισθήματα που σβήνουν την Φωτιά.

Όταν η Πεντάλφα περικλείεται σε κύκλο, ενώνει όλα τα στοιχεία της Φύσης και συμβολίζει τον Άνθρωπο, που είναι η ενότητα της Ύλης με το Πνεύμα, της Πνευματικότητας με την Λογική. Μας υπενθυμίζει ότι χρειαζόμαστε όλα τα στοιχεία για να ολοκληρωθούμε και ότι η ζωή είναι ένας κύκλος. Ότι δεν μπορεί να υπάρξει χαρά χωρίς τον πόνο και πόνος χωρίς την χαρά.

~*~*~


Η Πεντάλφα, οι αρχαίοι Έλληνες & ο Πυθαγόρας

Οι αρχαίοι Έλληνες την ονόμαζαν επίσης «Πεντάγραμμον», διότι αποτελείται από 5 γραμμές, «Πεντάγωνον» διότι έχει 5 γωνίες και «Πεντάμυχος». Την συναντάμε αρχικά ως σύμβολο της Πυθαγόρειας φιλοσοφίας της τελειότητας του ανθρώπου, του Θεού Εντός και της αιωνιότητας. Κατά τον Πυθαγόρα, ο αριθμός 5 είναι ο αριθμός του ανθρώπου και της Ψυχής. Κάθε άκρη της Πεντάλφας σχετίζεται με ένα στοιχείο, που δίνει ζωή στον άνθρωπο αλλά και που δημιουργεί ο άνθρωπος: γη-ύλη, νερό-υγρά, αέρας-ανάσα, φωτιά-ενέργεια, ψυχή-νους. Για τους Πυθαγόρειους η Πεντάλφα υπήρξε έμβλημα, την ονόμαζαν «ΥΓΙΕΙΑ» και ήταν το αναγνωριστικό τους («Υγιαίνετε»). Η ΥΓΙΕΙΑ συμβόλιζε το αντίθετο του θανάτου. Όχι όμως του υλικού θανάτου, αλλά του πνευματικού. Γι αυτό και το κέντρο της Πεντάλφας συμβόλιζε την αθάνατη Ζωή.

Η «Πεντάμυχος» ήταν άλλη μια ονομασία της Πεντάλφας για τους Πυθαγόρειους, της οποίας η σημασία είναι «το βαθύτερο Είναι», «το κέντρο της ύπαρξης». Ο Φερεκύδης (που πιθανολογείται ότι υπήρξε δάσκαλος του Πυθαγόρα) έγραψε μια δική του εκδοχή της Θεογονίας και την ονόμασε «Πεντάμυχος». Πιθανολογείται λοιπόν ότι αυτή η ονομασία της Πεντάλφας από τους Πυθαγόρειους, προέρχεται από τον Φερεκύδη. Μια άλλη πιθανή εκδοχή, είναι ο Πυθαγόρας να επηρεάστηκε από την μαθητεία του στην Αίγυπτο και την Βαβυλώνα και μετέφερε την Πεντάλφα και την σημασία της στην πατρίδα του.


Ο Πλάτωνας χαρακτήριζε την Πεντάλφα ως «σύμβολο των Ουρανών» και οι μεταγενέστεροί του συνέδεσαν την Πεντάλφα με τα 5 πλατωνικά στέρεα, ως εξής: Τετράεδρο - Φωτιά, Κύβος - Γη, Οκτάεδρο - Αέρας, Δωδεκάεδρο - Πνεύμα και Εικοσάεδρο - Νερό.

Αργότερα, ο φημισμένος Ελληνοαιγύπτιος ο Κλαύδιος Πτολεμαίος (87-150 μ.Χ. περίπου) συνέδεσε τους 5 ‘δευτερεύοντες’ πλανήτες με την Πεντάλφα και τα στοιχεία, ως εξής: Άρης - Γη, Κρόνος - Νερό, Αφροδίτη - Αέρας, Δίας - Φωτιά, Ερμής - Πνεύμα. Στην όρθια Πεντάλφα τοποθετούνται ως εξής: ο Ερμής στην πάνω γωνία, ο Άρης στην αριστερή, ο Κρόνος στην κάτω αριστερή, η Αφροδίτη στην κάτω δεξιά και ο Δίας στην δεξιά. Κατά τον Πτολεμαίο, τα δύο δεξιά στοιχεία είναι καλόβουλα, ενώ τα δύο αριστερά είναι κακόβουλα. Η κορυφή είναι ουδέτερη, εξισορροπώντας τα 4 στοιχεία. Οι δύο κύριοι πλανήτες, Ήλιος και Σελήνη, στέκονται πάνω από την Πεντάλφα, δεξιά και αριστερά, αντίστοιχα. Σε μερικά από τα νεότερα μυστικιστικά συστήματα, μπορούμε να βρούμε τον Ήλιο και την Σελήνη στο κέντρο της Πεντάλφας, ‘δεμένα’ μεταξύ τους έτσι, που να θυμίζουν το Ταοϊστικό Γινκ-Γανγκ.

Από τον Μεσαίωνα και μέχρι τις μέρες μας, ξανασυναντάμε την Πεντάλφα στις λαϊκές παραδόσεις και δεισιδαιμονίες της ελληνικής υπαίθρου, ως φυλαχτό προστασίας από τα κακόβουλα αερικά του δάσους.
~*~*~

Η Πεντάλφα είναι από τα λίγα σύμβολα που συναντάμε σε τόσες πολλές θρησκείες και φιλοσοφίες του κόσμου. Εδώ και χιλιετίες τιμάται με σεβασμό, προστατευτεί τον κάτοχο από δαίμονες (είτε αυτοί είναι προσωπικοί είτε όχι) και αντιμετωπίζεται ως σύμβολο σοφίας, γνώσης, ευτυχίας και ζωής.
Η συσχέτισή της με τον Σατανισμό είναι εκφυλισμός και ύβρης.



Source: Art of Wise



Πηγή: Ordo Rosarius Sapienti
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
http://ordorosariussapienti.blogspot.gr
 
Πεντάλφα, το παρεξηγημένο σύμβολο
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
LUX :: Εργασίες :: Βασικές αρχές-
Μετάβαση σε: